Szeretettel köszöntelek a Bosznia és Hercegovina - Mostar közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bosznia és Hercegovina - Mostar vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bosznia és Hercegovina - Mostar közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bosznia és Hercegovina - Mostar vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bosznia és Hercegovina - Mostar közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bosznia és Hercegovina - Mostar vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bosznia és Hercegovina - Mostar közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bosznia és Hercegovina - Mostar vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ajvárral először,itt Mostarban találkoztam.
A csevapcsicsi, hagymaszeletek mellett sosem hiányozhat a számomra már megszokott sült paprika mártás, hihetetlen változatos pikáns és még pikánsabb ízeivel.
Egy nagyon kedves mostari hölgytől a napokban kaptam ajándékba egy üveg saját, házilag készített ajvárt.
Azt hiszem az ízek magukért beszélnek, és hihetetlen ízkombinációval találkoztam.
Kissé füstös, enyhén csípős, nagyon gazdag ízek, a mással össze nem mérhető balkáni temperamentum egyesült az üveg tartalmában a hosszú, napsütötte nyár zamatosra érlelt zöldségeivel – az egészet tekintélyes mennyiségű olaj koronázta, hogy a nem kevésbé hosszú téli időszakban is légmentesen zárt és tartós maradjon.
Legfontosabb
összetevői: a sült majd ledarált paprika (sötétpiros, ún. "roga", amit
a falusiak a téli befőzés idején az autóutak mellett hálókba csomagolva árulnak),
paradicsom, fokhagyma és néhol padlizsán stb.
Mondhatnánk, ahány ház, annyiféle ajvár kóstolható boszniában illetve a déli szomszédainknál, minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül, és spájzban tárolják a szilvalekvárral teli csuprokkal, meggybefőttel, savanyú uborkával és pfeferónival együtt.
Létezik természetesen bolti ajvár is, de az, a házival összehasonlítva, annyira silány, hogy beszélni sem érdemes róla. Hivatalosan az ajvár köretként funkcionál (értsd: húsételhez), leggyakrabban mégis kenyérre (természetesen fehér kenyérre) kenve eszik.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!